O nama

o nama

Opšte geografsko-turističke osobine posmatranog regiona

Turistički položaj

Međunarodnim putem E-94 kao i prugom međunarodnog karaktera na relaciji Beograd-Alibunar-Vršac-Temišvar omogućena je dobra komunikacija između naše zemlje i susedne Rumunije, što podrazumeva promet domaćih i stranih turista. Kao deo međunarodnog puta Opština Alibunar povezana je sa Beogradom 56 km,Pančevom 35 km i Vršcem 33 km. Ovakav položaj i blizina gradskih centara daje mogućnost različite ponude, kao što su rekreativni, izletnički turizam na lokalitetu Devojački bunar kao i lovni i ribolovni turizam na celokupnoj teritoriji opštine. Ovakva ponuda pruža mogućnost povratka prirodi i odmoru van zagađenih i bučnih gradskih naselja.

Geomorfološke turističke vrednosti

Deliblatska peščara se prostire u krajnjem južnom delu opštine. U celosti obuhvata prostor između Deliblata, Alibunara, Banatskog Karlovca, Mramorka i Vladimirovca. Predstavlja jedinstvenu geomorfološku celinu u Vojvodini a zauzima prostor od 340 km2. Pruža se od SZ-JI na dužini od 40 km sa širinom do 17 km,a nadmorska visina kreće se od 134-192m.

O morfogenezi eolskog reljefa Banatske peščare postoje različita mišljenja. Ono što je sigurno, glavni morfološki agensi bile su karpatske reke koje su dale izvesnu količinu peskovitog materijala, zatim reka Dunav kao i košava, dominantan vetar JI-SZ pravca koja je razvejavala peskoviti rečni nanos do prve prepreke na mestu današnje peščare gde je vršena njegova akumulacija.Kao dokaz za ovu tvrdnju su dine poprečne na pravac duvanja košave. Akumulacija peska vršena je za vreme mlađe riške glacijacije, posle izčezavanja jezera.

Do pre sto godina ovde su se mogli videti izraziti oblici eolskog reljefa. U prošlom veku čovek je imao presudan značaj za budućnost Deliblatske peščare. Pošumljavanjem i kultivisanjem površina živi pesak je stabilizovan i umrtvljen a peščara dobila novi izgled. Na teritoriji opštine Alibunar zastupljene su kvatrarne eolske i rečne tvorevine, jer drugi geomorfološki agensi nisu učestvovali u stvaranju reljefa ovog dela Banata.

Peščara je zatalasana, pokrivena mnogobrojnim fosilnim dinama između kojih su međudinske depresije. Banatska peščara deli se na visoku i nisku. Dine su kupaste, trouglaste i poprečnog pravca sto pešcari daje karakterističnu zanimljivost i reljefnu složenost. Na nekim mestima između temelja dine i dna udubljenja javljaju se razlike do 40m.

Izdvajamo iz ponude

Raznovrsna ponuda

Nudimo Vam odmor u čistoj i netaknutoj prirodi, trim staze, kupanje u bazenu sa termalnom vodom, muzičke festivale sa raznovrsnim muzičkim sadržajem, školu jahanja, teren za veliki fudbal sa odličnom travnom površinom, teren za mali fudbal na betonu, teren za košarku, teren za odbojku, igrališta za decu, ugostiteljske objekte u etnografskom stilu. 

Bazen na otvorenom

Ako želite da se rashladite u vrućim letnjim danima posetite naš bazen na otvorenom sa termalnom vodom. 

Muzički festivali

Muzički festivali u samom srcu Devojačkog bunara. U netaknutoj prirodi uz naše ugostiteljske objekte atmosfera je uvek prijatna uz dobro raspoloženje.

Prvomajski uranak

Tradicionalno dugi niz godina unazad Turistička organizacija organizuje obeležavanje Prvomajskog uranka. 

Play Video

Video materijal

Video materijal sa manifestacije Izađi mi na teglu.

Devojački bunar

Izletište Devojački bunar  upotpunjen je stazama za šetnju, trim stazama, rukometnim terenom, i terenom za veliki i mali fudbal. Za najmlađe je 2008. godine izgrađeno namensko igralište. Postojeći bazen je jedan od glavnih atrakcija u letnjem periodu, a tokom školske godine organizuju se jednodnevni izleti za đake i nastavnike u edukativne svrhe. Sagradjena je crkvica brvnara, kao poklon turističke organizacije Alibunar, a posvećena je Ognjenoj Mariji. Izrađeni su planovi razvoja koji  ovo izletište podižu na nivo koji zaslužuje, jer su prirodni potencijali veliki . Uređenje kompleksa izletišta uređenje slobodnih i zelenih površina, sportskih terena, dečijih igrališta, saobraćajnica i staza za šetnju…Izletište raspolaže sportskim kapacitetima za plivanje (otvoren bazen olimpijskih dimenzija sa termalnom vodom), terenima za fudbal, mali fudbal  ,rukomet, košarku, trim staze, i dečije igralište. U toku je aktiviranje škole jahanja. Peščani požarni put se koristi  za sve popularniji vid biciklističkih trka koje spadaju u domen ekstemnih sportova. Devojački bunar sa svojom okolinom pravi je banatski biser koji pruža kompletan doživljaj u prirodno netaknutom ambijentu .

Posetite nas

  • Žarka Zrenjanina 4, Alibunar
  • alibunartoo@gmail.com
  • 060/641-0034
  • 013/641-146

Turistička organizacija Alibunar

Adresa: Žarka Zrenjanina 4,  Tel: 013/641-933, Mob. tel: 060/641-0034,  Faks: 013/641-145,      E-mail adresa: alibunartoo@gmail.com

Pretražite naš sajt

Pratite nas na društvenim mrežama