Prvomajski uranak

Prvomajski uranak je tradicionalni običaj mnogih nacija i najćešće se sastoji u tome da sa prijateljima odemo negde u prirodu gde uz roštilj, muziku i dobru atmosferu dočekamo 1.maj, internacionalni praznik rada. Prvi maj je praznik u čast radničke klase, koji slavi rad i radnika. Prvomajski uranak je vema popularan i u našoj zemlji, pa tako mnoga mesta u Srbiji imaju svoja izletišta koja su najposećenija tokom prvomajskih praznika, a u našoj opštini je to Devojački bunar u Deliblatskoj peščari. Muzika, priroda, dobra hrana i ekipa su događaji koji uvek najduže pamte i dugo prepirčavaju. U zavisnosti od toga da li ides sa više ljudi, manje, odlučiš se za putovanje, mi nismo daleko, posetom Devojačkog bunara ulepšaćeš prvomajski odmor.

Praznik rada. 1 i 2. maj su neradni dani, a za mnoge počinje produženi vikend, tako da veliki broj ljudi odlazi u prirodu gde boravi narednih nekoliko dana. Mnogi se odlučuju da to bude prelep prirodni ambijent Devojakog bunara. Ako niste do sad posetite nas…

1. maja daleke 1886. godine, masa radnika izašla je na uice Čikaga sa zahtevina da se poboljašavaju prava radnika i uvede osomočasovno radno vreme. Taj dan se od presudnog značaja za radničku klasu jer je upravo tad počela revolucija koja je kasnije dovela do regulacije radnih prava i obaveza. Taj dan se slavi u sećanje na radnike koji su izgubili svoje živote zarad opšteg dobra svih radnika širom sveta.

Živeo 1. Maj.

 

Turistička organizacija opštine Alibunar