Dani Miloša Crnjanskog

 

Manifestacija koja se održava tradicionalna u znak sećanja na život i rad velikog srpskog književnika “Dani Miloša Crnjanskog”, autora mnogobrojmih dela: Lirike Itake, Sumatre, Dnevnika o Čarnojeviću, Seoba, Lamenta nad Beogradom, Romana o Londonu.
Ovaj kulturni događaj ima za cilj oživljavanje dela Miloša Crnjanskog velikog srpskog pisca i pesnika, nesumnjivo jedne od najznačajnih ličnosti u srpskoj kulturi i javnom životu, dvadesetog veka, Opus Crnjanskog i njegova jedinstvena dela i dalje su aktuelni u našem vremenu.

Dani MIloša Crnjanskog sastoje se od Svečane akademije uz bogatog kulturno-umetnički program u okviru koga su izvedeni odlomci iz književnih dela Crnjanskog, ovaj događaj uveličavaju magistri, profesori članovi Upravnog odbora Zadužbine Miloša Crnjanskog, velikani srpskog glumišta.

Manifestacija se održava svakog 26. oktobra, u Ilandži. Prilikom polaganja cveća na spomen ploči kuće u kojoj je jedan od najznačajnih stvaralaca srpske literature XX veka provodio dane njegove mladosti, ovo je posebno mesto, mesto gde je Miloša Crnjanski hodao, pisao, stvarno… Samim tim je njegov ogroman trag ovde ostao kroz Ilandžwu ne može da se prođe, a da se taj trag ne oseti.

Turistička organizacija Alibunar