Lov na Banatsku lisicu

Manifestacijom “Lov na banatsku lisicu” otvara sezonu manifestacija Turističke organizacije opštine Alibunar, svake godine tokom januara, približno u isto vreme, više stotine lovaca učestvuje u hajci na banatsku lisicu. Hajka kreće u ritu, lovi se samo odmereno i planski u skladu sa zakonskim normama.

Kao i svih prethodnih godina zaredom organizatori i domaćini su bili lovačko udruženje “Srndać” i Turistička organizacija opštine Alibunar. Punu podršku ovom tradicionalnom dešavanju pružila je i opština Alibunar. Inače, na opštinskom lovištu najrasporostranjeniji su fazani, zečevi i srneća divljač, dok su na obodu Deliblatske peščare vemo rasprostranjeni lisice i šakali.

Pored kontrolisanog održavanja i regulacije brojnosti lisica, hajka je prilika za druženje i razmenu iskustva među sportskim lovcima kojih je iz godine u godinu sve više i više, što ukazuje na potencijale za razvoj lovnog turizma na teritoriji opštine Alibunar.

Ova tradicionalna manifestacija pored praktičnog, ima i edukativni karakter, pa se u okviru nje organizuju i stručna predavanja o razvoju domaćeg lovnog turizma, lovstva na rubu Deliblatske peščare, kao i o bolesti besnila, kao kod lisica, tako i kod ostalih predatora na pomenutom područiju.

Zbog svega navedenog, a pre svega zbog mesta koje “Lov na banatsku lisicu” zauzima u kalendaru turističkih manifestacija, hajka predstavlja svojstven brend lovnog turizma u ovom delu Vojvodine, pa i čitave Srbije.

Brojnost vrsta životinjskog sveta je velika i ogleda se u mnoštvu ptica i sisara, što omogućava razvoj lovnog turizma. Od sitne divljači, prisutni su zec i fazan, ali i krupna divljač, kao što su jelen, srna i divlja svinja.

Lovišta pripadaju panonskom tipu, a odnosu na ostale turističke grane u opštini, lovni turizam je najrazvijeniji.

U nastavku pogledajte foto galeriju sa manifestacije “Lov na Banatsku lisicu” koje su učesnici uslikali.

Alibunar Vremenska prognoza

Turistička organizacija Alibunar

Pretražite naš sajt